Werk en leef in Roemenië!

Hallo nieuwe levensstijl

Dus, wat staat er op je verlanglijstje? Wat je ook in gedachten hebt, je vinkt het in Roemenië af. Met een nieuwe plek, nieuwe vrienden en ervaringen. Je kunt andere expats ontmoeten of je onderdompelen in de Roemeense manier van leven met vriendelijke locals, het wordt sowieso een avontuur.

Eten en drinken

 • Combi-menu in een fastfoodrestaurant €5
 • Lunchmenu met een drankje €7
 • 3-gangenmaaltijd in een gemiddeld restaurant €30
 • Fles traditionele Roemeense wijn €8

Maandelijkse kosten

 • Gas/water/licht voor een appartement met 1 slaapkamer €116
 • 4G mobiel-abonnement €10
 • Supersnel internet (<940 Mbps) €8
 • Kleding van een bekende keten €34

Stadsvervoer

 • Tickets voor twee ritten (metro) €1.22
 • Maandpas (metro) €16
 • Taxi (tarief per 1 km) €0.57
 • Geschatte ritprijs via de Uber-app (10 km) €4-6

Sport en ontspanning

 • Bioscoopkaartje €7
 • Maandelijks sportschoollidmaatschap €43
 • Escaperoom sessie/persoon €20
 • Cocktail in een club in het centrum €7

Werken in Roemenië

Vanwege hun sociale leven en alle leuke activiteiten die er in het land te doen zijn, hechten Roemenen veel waarde aan de balans tussen werk en privé. Mensen werken 40 uur per week en overuren worden gecompenseerd met extra vrije dagen of bonussen. Perfect voor een langere stedentrip of quality-time met vrienden.

Roemenië heeft een West-Europese werkcultuur die gericht is op productiviteit met een sterke start-up-sfeer. Ook flexibele shifts of een vorm van werken op afstand kunnen worden verwacht als onderdeel van het benefitspakket, afhankelijk van de functie.

Je leven in Roemenië

Hoe zit het met de gezondheidszorg? Wie betaalt als ik naar de dokter of het ziekenhuis moet?

Het Roemeense volksgezondheidssysteem is de afgelopen jaren snel veranderd. Voor belastingplichtige inwoners en medewerkers (zowel Roemenen als buitenlanders) is de openbare gezondheidszorg gratis.

Je moet je registreren bij een huisarts voor de eerstelijnsgezondheidszorg. Als het nodig is zal die je doorverwijzen naar een specialist. Artsbezoek en de meeste behandelingen zijn gratis, maar sommige diensten worden in rekening gebracht volgens de tarieven die zijn vastgesteld door het Nationale huis van verzekeringen.

De nieuwste medische technologie en ultramoderne apparatuur zijn meestal te vinden in particuliere gezondheidscentra. Roemeense artsen zijn hoogopgeleid en verdelen hun tijd tussen openbare en particuliere ziekenhuizen. Veel specialisten hebben in het buitenland gestudeerd en senior-artsen bieden expertise in West-Europa.

Bij Concentrix Roemenië maakt een particuliere ziektekostenverzekering deel uit van je benefitspakket. Je hebt toegang tot privéziekenhuizen en -klinieken, kortere wachttijden en betere faciliteiten. In particuliere medische centra in Boekarest spreken alle medische professionals goed Engels en zelfs Frans of Duits.

Wat is de impact van werken in jouw land op de rechten en plichten van mijn geboorteland?

Voordat je gaat, raden we je aan om contact op te nemen met je lokale autoriteiten over je pensioenregeling en belastingstelsel, vooral als je niet uit een EU/EER-land of Zwitserland komt. Kijk ook na of je studieleningen of andere schulden hebt.

Wanneer je in Roemenië werkt, betaalt Concentrix al je belastingen (ingehouden op je maandsalaris), inclusief verplichte ziektekostenverzekering, sociale zekerheid en pensioenbijdrage. Je komt dus in aanmerking voor de benefits van de Roemeense overheid.

Als je uit een EU/EVA-land komt, bestaan er bilaterale overeenkomsten tussen landen. Dus als je besluit om terug te keren naar je eigen land, kun je je rechten overdragen via je lokale overheid. Als je uit een EU/EVA-land komt, moet je bij je ambassade in Roemenië informeren naar eventuele bestaande overeenkomsten.

Houd er rekening mee dat we je salaris- of contractovereenkomst niet doorgeven aan een bevoegde autoriteit uit je eigen land. Als het nodig is, is het jouw verantwoordelijkheid om je inkomsten of andere inkomsten uit het buitenland aan te geven bij je overheid.

Is jouw stad duur?

Roemenië is een van de betaalbaarste landen in Europa, met voorzieningen en entertainment van wereldklasse. Maar prijzen van internationale producten, elektronische apparaten, luxe goederen en supermarktprijzen zijn vergelijkbaar met die in andere West-Europese steden.

Afhankelijk hoe je meet, is Boekarest de vierde of vijfde grootste stad van de EU. Gemeten binnen de stadsgrenzen heeft de Roemeense hoofdstad net zo veel inwoners als Parijs. Maar het is er minstens twee keer zo goedkoop. Er zijn dus heel veel services, faciliteiten en producten voor alle budgetten. Betaalbaarheid staat in Boekarest ook gelijk aan goede kwaliteit.

Hier kun je je vestigen en er een hele comfortabele levensstijl op nahouden. Geniet van je dagelijkse 3-gangen lunchmenu in een goed restaurant, ga een paar keer per week uit eten met vrienden en koop verse producten rechtstreeks van Roemeense boeren. Je kunt zelfs af en toe naar gerenommeerde restaurants die moleculair koken of viersterrenhotels.

Expats die in Roemenië wonen, zeggen dat ze dankzij de lagere kosten heel veel ondernemen en hobby’s hebben. Onderzoeken tonen aan dat de reisopties en snelle loopbaanontwikkeling ook redenen zijn voor expats om voor Roemenië te kiezen.

Is het moeilijk om een appartement in de stad te vinden en zijn de huren hoog?

We doen er alles aan om je te helpen bij het vinden van accommodatie. Daarom bieden we je een eigen kamer in een door ons gehuurde flat die je deelt met andere game-changers en expats. Je accommodatie en extra kosten (gas/water/licht) zijn gedekt gedurende de hele periode van je contract met ons.

We bieden ook uitgebreidere informatie als je ervoor kiest om zelf iets te huren. Je vindt in Boekarest makkelijk moderne studio’s of grotere appartementen, omdat we een vastgoedsector hebben die gunstig is voor zowel kopers als huurders.

Zelfs in het centrum van de stad, het financiële centrum van het land, kun je een luxe studio huren voor 450 tot 600 euro per maand. Als je liever in de zuidoostelijke buurten woont ben je voor een moderne studio maar 350 euro per maand kwijt. Je vindt in deze buurten grote parken en je kunt er goed uitgaan, daarom wonen er veel jongeren.

Makelaars zijn een optie. Maar de meeste locals kiezen ervoor om rechtstreeks een contract met de verhuurder te ondertekenen, omdat het snel, makkelijk en betrouwbaar is. In de meeste gevallen hoeven huurders alleen een aanbetaling van 2 maanden te doen voordat ze er gaan wonen, maar zelfs dit kan met de verhuurder worden onderhandeld.

Ik maak me zorgen over een verhuizing naar een nieuw land dat ik niet ken. Hoe verloopt dat?

Verhuizen naar een nieuw land is altijd een uitdagende maar mooie ervaring, of dat nou voor persoonlijke of professionele redenen is. Onze hr-afdeling is er om je te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden. En we begrijpen hoe je je voelt, omdat we al andere expats met lef zoals jij hebben verwelkomd.

Hoewel Roemenië dankzij de kwaliteit van leven pas sinds kort expat-community’s aantrekt, heeft het land een rijke geschiedenis van veel etnische groepen. Hierdoor zijn Roemeense mensen heel vriendelijk voor buitenlanders. Locals in grote steden zijn ruimdenkend, zeer sociaal en spreken perfect Engels, maar ook Frans, Duits, Italiaans of Spaans.

Aangezien we de snelste internetsnelheid van Europa hebben, kun je altijd contact houden met vrienden en familie als je ooit heimwee hebt. Roemenië is een internationale hub waar je veel mensen ontmoet en snel vrienden maakt, je komt er veel mensen zoals jij tegen.

Jouw carrière in Roemenië

Hoe is de bedrijfscultuur bij Concentrix?

Onze bedrijfscultuur blijft in ontwikkeling. We houden vooral van onze diversiteit: iedereen is welkom zoals die is – dat is ons uitgangspunt. Hier in Roemenië zijn we dynamisch en creatief en genieten we van elke dag.

We zijn grote fans van nieuws, communicatie, kunst, evenementen, entertainment en zelfreflectie. Daarom hebben we een unieke desktop-app ontwikkeld voor onze medewerkers. Centrical is een innovatief leer- en communicatieplatform met interactieve games, video’s, tests en challenges. Je kunt er ons ook laten weten hoe tevreden je bent over je werk.

En er is meer. Onze welzijnsinitiatieven bevorderen gezondheid en welzijn binnen het bedrijf. We houden ervan om actief en fit te blijven, en te sporten. Net als bijna overal in Europa is voetbal hier heel belangrijk.

In onze kantoren in Boekarest kun je je inschrijven voor activiteiten zoals yoga- en fitnesslessen (de sportschool is 1 minuut lopen), online trainingssessies of taalcursussen. En je weet maar nooit… misschien word je zelfs wel een influencer.

Ik heb geen ervaring op dit gebied. Is dat een probleem? Worden er trainingen gegeven?

Je levenservaring en persoonlijkheid kunnen meer bijdragen aan je nieuwe carrière dan je denkt. Uitmuntende klantenservice is inderdaad wat Concentrix anders maakt dan de concurrenten. Daarom laten een aantal van de grootste merken ter wereld de service voor hun klanten graag aan ons over. Maar je eerdere ervaring zoals beroepsonderwijs, academische opleiding, stages, praktijkervaring, is al een goed uitgangspunt.

Sommige projecten vereisen specifieke vaardigheden op het gebied van sales of technische support. Maar waar we echt naar op zoek zijn is jouw professionele houding, vriendelijke persoonlijkheid en positieve energie. Je ontwikkelt bijzondere vaardigheden die je op allerlei vlakken kunt toepassen, niet alleen in een andere baan, maar ook in hoe je omgaat met je partner, vrienden en familie.

We bieden uitgebreide trainingen van 1 tot 4 weken voordat je begint met werken. Je leert hoe je uitstekende klantenservice kunt bieden en we geven je alles wat je nodig hebt voor het project. Verder hebben we doorlopende ontwikkelingsprogramma’s en loopbaantrajecten waarmee je kunt kijken welke rol je op de lange termijn bij ons zou willen vervullen.

Wat zit er in mijn salaris en benefitspakket?

Waar wil je carrière maken? We matchen je vaardigheden, ervaring en interesses met onze openstaande functies en bieden je de beste mogelijkheid om met ons mee te groeien. Je salaris bestaat uit twee delen: een vast basissalaris en een variabele bonus. In de meeste gevallen wordt de variabele bonus gekoppeld aan de prestaties van jou of van je team.

Je salarispakket is ook afhankelijk van de sector en het type functie (klantenservice, technische ondersteuning, sales), dus laat ons weten welke functie bij je past. We bekijken samen wat het beste bij je profiel past.

Wat je functie ook is, met je salaris kun je genieten van de levensstijl en activiteiten die het land biedt. We werken actief samen met winkels, winkelcentra, restaurants, sportscholen en privéklinieken om je het beste van de stad te bieden. Je hebt toegang tot meer dan 1000 speciale aanbiedingen. We doen ons best om je te helpen met reizen, je gezondheid en andere avontuurlijke game-changers te ontmoeten.

Hoe ondersteunen jullie me bij een verhuizing naar een nieuw land?

Dit is een hele grote stap voor je, dus we staan voor je klaar! Laat ons weten welke uitdagingen je hebt bij het verhuizen naar Roemenië en we doen ons best om je hier te krijgen. Tijdens de looptijd van je contract bieden we accommodatie in een gedeelde flat en betalen we het vliegticket van jouw land naar Roemenië. Je persoonlijke recruiter kan je alles vertellen over de beschikbare opties.

Weet je niet welke documenten je nodig hebt om in Roemenië te werken? Geen probleem. We helpen je met de eerste documenten die nodig zijn om te werken. Je vestigen is makkelijk en snel, je hoeft alleen maar naar het socialezekerheidskantoor, de dokter voor een snelle controle en een bank.

Concentrix Roemenië is een community die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan en onze game-changers komen uit alle delen van de wereld. Vanwege strikte lokale voorschriften en wetten moeten onze medewerkers wel in aanmerking komen om in Roemenië te werken als EU-burger/EVA-burger of een geldige Roemeense werkvergunning hebben.

Wat zijn de werktijden bij Concentrix? Hoeveel betaalde vakantiedagen krijg ik?

Als je overweegt om naar Roemenië te verhuizen, weten we dat je droomt van indrukwekkende bergen en middeleeuwse kastelen. Voeg wat lekkere traditionele maaltijden, zelfgemaakte cognac en legendarische feestjes toe en het is duidelijk dat je hier bent om de tijd van je leven te hebben!

Tijdens je fulltime-dienstverband bij Concentrix Roemenië werk je 40 uur per week. Betaald verlof is 21 dagen per jaar en je hebt ook de nationale feestdagen vrij of vervangende vrije dagen. Daardoor heb je genoeg tijd om elk kasteel te bezoeken, wilde dieren te gaan spotten, de Karpaten te ontdekken of de unieke, bruisende nationale feestdagen met ons te vieren.

Wil je nog beter nieuws horen over je vrije dagen? De meeste belangrijke bezienswaardigheden, waaronder het beroemde Dracula (Bran)-kasteel, de skigebieden en de stranden aan de Zwarte Zee, liggen op maar drie uur rijden van Boekarest.

We doen ons best om een balans te vinden tussen werk en privé voor al onze game-changers, of het nu mensen met kinderen, studenten of expats zoals jij zijn die volop van het stadse leven willen genieten.

Wat kan deze baan betekenen voor mijn persoonlijke groei en mijn carrière?

Volg je passie voor reizen, ontdek nieuwe plekken en ontmoet anderen die daar ook van houden. Deze baan is wat je er zelf van maakt: misschien wil je een paar jaar countryhoppen, internationale ervaring opdoen of gewoon een nieuwe start maken.

Het begrijpen van andere culturen en gebruiken, het leren van een nieuwe taal en interactie met andere expats helpen je groeien, zowel als professional en als persoon. We delen ook onze verhalen, zodat je allerlei soorten mensen leert kennen.

Je staat voor een echte kans op groei binnen ons bedrijf, aangezien we gemiddeld ongeveer 100 promoties per jaar hebben. Via onze meer dan 30 projecten kun je kiezen uit verschillende loopbaantrajecten, of je nu geïnteresseerd bent in training, management, financiën, operations, IT of marketing.

Kom 12 maanden, blijf 2 jaar of zelfs langer! We weten zeker dat je met ons mee wilt groeien, of dat nu in Roemenië is of in een ander land waar Concentrix aanwezig is. Het maakt niet uit waar je droom je brengt, we houden altijd contact op Instagram.

Wat wordt er op het werk van mij verwacht?

Dat zal erg afhangen van je rol. We hebben veel verschillende diensten. Je kunt de traditionele ochtenddienst doen of in de middag, nachtdiensten voor bepaalde rollen, van maandag tot en met vrijdag of soms in het weekend. Eén ding is zeker: je werkt 5 dagen per week, om het meeste uit je 2 vrije dagen te halen.

Het maakt niet uit welke diensten je werkt, je kunt altijd genieten van quality-time met je vrienden of erop uitgaan. Dat komt omdat we in onze stad geen weekendcultuur hebben, het is elke dag van de week levendig. We proberen rekening te houden met je voorkeur, omdat het voor ons belangrijk is om je te matchen met het werk dat bij je past. Bovendien verdien je met een weekenddienst 25% extra.

En er is nog iets… Omdat we diensten verlenen aan de eindgebruikers en de partners van onze klanten via telefoon, chat en e-mail, is het belangrijk om te laten zien dat ze ons kunnen vertrouwen met vertrouwelijke gegevens. Wat je functie ook is, je wordt volledig getraind om GDPR-compliant te worden. We leren je alles over onze beveiligingsprocedures en best practices tijdens je training.

Wat is jullie hr-beleid? Zijn er loopbaanmogelijkheden?

Concentrix is een bedrijf waar mensen centraal staan. En een werkgever die kansengelijkheid en diversiteit op de werkplek belangrijk vindt en stimuleert. Ons hr-beleid draait om respect voor elkaar, waardering voor resultaten, werken als één team en het leren van nieuwe vaardigheden.

Carrière maken hangt niet per se af van hoelang je al bij ons bedrijf werkt. We weten dat we actief zijn in een snel veranderende en dynamische branche. Dus als je toegewijd bent, passie hebt voor je werk en meedoet aan onze ontwikkelingsprogramma’s, kun je makkelijk sneller carrière maken.

We promoten onze medewerkers graag en dat doen we 100 keer per jaar! Meer dan 90% van de promoties in het bedrijf zijn intern en daar zijn we trots op. Je hebt als medewerker altijd voorrang bij onze interne selectieprocessen.

Als je ervoor kiest om bij ons in Roemenië te komen werken, profiteer je via onze loopbaanontwikkelingsprogramma’s ook van interne mobiliteit en kun je schakelen tussen projecten en zelfs afdelingen. Onze klanten komen uit een breed scala aan sectoren, waaronder technologie, mode, entertainment, reizen, farmacie, horeca, transport en nog veel meer.

Jouw avontuur in Roemenië

Kun je me 5 redenen geven om in jouw stad te komen wonen?

Oké. Hier is een korte lijst:

1. Lage kosten van levensonderhoud. En een comfortabel leven. Supermarkprijzen en internationale artikelen kunnen vergelijkbaar zijn met die in andere landen in West-Europa. Maar Boekarest heeft betaalbare accommodatie, entertainment en diensten van wereldklasse.
2. Divers nachtleven. We hebben niet alleen clubs in Ibiza-stijl, maar ook eeuwenoude herbergen, chique wijnbars, prestigieuze muziekfestivals, epische concerten, themarestaurants en een grote koffiecultuur. Zo gaat het elk seizoen.
3. Grote, betaalbare appartementen. Je kunt alleen gaan wonen (dat is in Boekarest zelfs voor jongeren gebruikelijk) of met huisgenoten; onze appartementen zijn altijd ruim en hebben een huiselijke sfeer.
4. Supersnel internet. Google gewoon ‘landen met het beste internet ter wereld’ en je zult zien dat Roemenië altijd in de top 10 staat. Boekarest is ook een van de beste steden voor medewerkers en freelancers die vanuit huis werken.
5. Dag en nacht veilig. Als Roemenen beseffen we het niet goed. Maar al onze expatvrienden blijven ons vertellen dat Boekarest een stuk veiliger is dan andere grote steden.

Wat zijn de 5 beste dingen om te doen, te zien of te ervaren in jouw stad?

Klaar voor nog een short-list? Daar gaan we dan:

1. Prachtige architectuur. Boekarest heeft een mix van kolossale communistische gebouwen zoals het Paleis van het Parlement, hedendaagse wolkenkrabbers, paleizen in Franse stijl, art-nouveau-invloeden, gotische gebouwen en renaissance-structuren.
2. Bootje varen in het Herastrau-park. In Boekarest vind je grote, groene, elegante parken in de hele stad. De meeste een oase van rust in de drukke stad.
3. Sport. Roemenië staat bekend om de olympische turnlegendes, zoals Nadia Comaneci. Zo lenig en buitenaards goed zijn wij natuurlijk niet. Dus genieten we van voetbal, tennis, fietsen, vechtsporten en zelfs van schermen.
4.Eetcultuur. De Roemeense keuken gaat je zeker verrassen. Maar de locals zijn ook dol op fusion, een combinatie van gerechten van over de hele wereld, denk aan Italiaans, Libanees, Frans, Chinees, Grieks en Japans.
5. Boerenmarkten. Roemeense biologische producten hebben de meest authentieke smaak. Zodra je groenten en fruit probeert die rechtstreeks door boeren tegen ongelooflijk lage prijzen worden verkocht, ontdek je smaken waarvan je niet wist dat ze bestonden.